preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grigor Vitez" Osijek

Login
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 2. 2019.

Ukupno: 35495
Ovaj mjesec: 3369
Danas: 7
vijesti
Virtualna knjižnica OŠ "Grigor Vitez"
Marija Purgar / datum: 2. 4. 2020. 11:09

Virtualna knjižnica OŠ "Grigor Vitez", Osijek nastala je u ožujku 2020. s ciljem pružanja podrške u učenju i poučavanju učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima nudeći korisne, zanimljive i najnovije sadržaje za vrijeme nastave na daljinu zbog virusa COVID-19.

Virtualna knjižnica sadrži brojne poveznice na obrazovne izvore i sadržaje te nastavne materijale kao podrška virtualnim učionicama, kao i zabavne sadržaje u svrhu kvalitetno provedenog slobodnog vremena.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

stručna suradnica knjižničarka

 


[OPŠIRNIJE]Lektira na internetu
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 13:13

Dragi učenici,

svojim korisničkim Carnet podatcima možete se logirati na ovu stranicu i uživati u čitanju odabranih lektinih naslova: https://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Ovoren pristup dječjim audio knjigama na engleskom jeziku
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:59

Dragi učenici i roditelji,

Audible (tvrtka koja proizvodi i prodaje knjige, publikacije i ostale edukativne i zabavne sadržaje u audio obliku)  otključala je dječje knjige i knjige za mlade na engleskom ( i na nekoliko drugih jezika).

Audio knjige za razne uzraste možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://stories.audible.com/start-listen.  Poslušala sam neke i the narrators are good!


[OPŠIRNIJE]Časopisi Smib i Modra lasta dostupni svim učenicima
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:50

Dragi učenici,

kao podrška učenju na daljinu, Školska knjiga daruje vam besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste. Otkrijte što je smislila Durica i kakve savjete nudi Lastan. Na besplatnoj aplikaciji Smib igre čekaju vas i četiri maštovite igre koje možete preuzeti iz Trgovine Play ili App storea.

Smib

Modra lasta


[OPŠIRNIJE]Pouzdane i najnovije informacije o koronavirusu
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:39

 

 

Dragi učenici i roditelji,

u novonastaloj krizi prouzrokovanoj širenjem koronavirusa važno je informirati se na pouzdanim i vjerodostojnim portalima na kojima možete pratiti najnovije vijesti:

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Naši učenici pogledali novu predstavu Ljepotica i zvijer
Marija Purgar / datum: 11. 3. 2020. 10:23

U utorak, 10 ožujka učenici 1. i 3. razreda sa svojim učeiteljicama, asistenticom i knjižničarkom pogledali su novu predstavu Ljepotica i zvijer u  Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Ljepotica i zvijet je romantična i tajanstvena bajka u kojoj snaga ljubavi i požrtvovnosti pobjeđuje strah i predrasude. I učenici i učiteljice prepoznale su svevremenost i suvremenost ove bajkovite priče i izrazili zadovoljstvo pogledanom predstvom i porukom:

"Stvarna ljepota ne nalazi se u vanjskom izgledu nego je skrivena u ljudskom srcu!"

Gledanje predstave poslužilo je kao uvod i motivacija za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja koji ćemo obilježiti u školi u četvrtak, 19.3.

Jer u svijet priča treba postepeno ulaziti i u njima BITI!

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

 

 


[OPŠIRNIJE]S Grgom Čvarkom i Antuntunom u posjetu vrtiću
Marija Purgar / datum: 24. 2. 2020. 09:01

U oviru projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole i ovaj četvrtak, 20. veljače posjetili smo vrtić Krijesnicu. Učenici 2.a razreda s učiteljicom Milkom i knjižničarkom Marijom razveselili su svojim dolaskom i pripremljenim programom predškolsku skupinu u vrtiću.

Ovaj put u posjet smo im doveli Grgu Čvarka, nestašnog dječaka, koji je "čas dobar, a čas zao". Je li to lik nastao u mašti hrvatskog pjesnika Ratka Zvrka ili je i stvarno postojao, pitanje je koje se često postavlja. No, i mi i vrtićarci bili smo svjesni da je takva većina dječaka i da sigurno imaju nekog sličnog u razredu ili skupini ili se barem netko osjeća takvim.

Nakon što su učenici recitirali pjesme Grga Čvarak i Antuntun, Grga Čvarak, kojeg je izvrsno uprizorio naš učenik Sergej, učio je mališane kako gađati praćkom i odgovarao na razna pitanja kao što su zašto se njegovo mjesto zove Zelengaj, odakle mu slama koja viri iz džepova i tko je Mila mala.

Susret smo završili plesom uz pjesmu Grga Čvarak, koju je u rap stilu uglazbio Boris Krivec. Radujemo se sljedećem susretu u ožujku kada vrtićarci dolaze k nama na obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja. O dojmovima učenika možete pročitati u nastavku pod opširnije.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Kad bi drveće hodalo, šume bi se razilazile na sve strane
Marija Purgar / datum: 23. 1. 2020. 12:33

U četvrtak, 23. siječnja 2020. učenice 2.b razreda i naša knjižničarka posjetili su djecu predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Krijesnica. Ovo je nastavak redovnih posjeta između učenika naše škole i vrtićaraca koji se provode u okviru zajedničkog projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole s ciljem poticanja ljubavi prema čitanju, učenju i prevladavanju straha od škole.

Nakon što su naše učenice čitale pjesmu i zagonetke Grigora Viteza iz zbirke 'Kad bi drveće hodalo', uživali smo u priči o pospanom, ali dobroćudnom mačku zvanom Pahuljica Mrazić. Radujemo se sljedećem druženju u veljači uz priče i pjesme.

                                                                                 Marija Purgar

 


[OPŠIRNIJE]Knjižnično-informacijski program u školskoj knjižnici
Marija Purgar / datum: 13. 1. 2020. 13:27

S početkom II. nastavnog razdoblja počelo je i  provođenje programa knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja u školskoj knjižnici.

Tako su primjerice, učenici, drugih razreda bili upoznati s dječjim časopisima, učenici četvrtih razreda s priručnom ili referentnom zbirkom (rječnicima i pravipisom), a prvašići s pravilima ponašanja, posudbe te knjižne i neknjižne građe koja se nalazi u školskoj knjižnici.

                                                                              Marija Purgar

 


[OPŠIRNIJE]Od vrtića do škole, čitanje svi vole!
Marija Purgar / datum: 13. 11. 2019. 13:02

U utorak, 12. studenog 2019. započeli smo projekt poticanja čitanja Od vrtića do škole, čitanje svi vole s djecom predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Krijesnica, koji provode naši učenici i učiteljice 2. a i 2.b razreda u suradnji sa školskom knjižničarkom. U prvom susretu sudjelovale su učenice 2. b razreda, učiteljica Milka Jurčević i knjižničarka Marija Purgar.

Nakon početnog upoznavanja, djeci smo pričali o Grigoru Vitezu, čije ime s ponosom nosi naša škola, koji je stvarao pjesme, priče i zagonetke s ciljem da djeci "pričini radost, da lakše osjete ono što je lijepo u životu, da se smiju onome što je smiješno i da poslije čitanja osjete kako im je život bogatiji za jedan kucaj ljudskog srca, za jedan topao ljudski osmjeh, za jedan vedriji korak kroz život."


[OPŠIRNIJE]Otvorenje izložbe okupilo puno roditelja i učenika
Marija Purgar / datum: 13. 11. 2019. 12:08

Dan hrvatskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige obilježili smo u ponedjeljak, 11. studenog 2019. otvorenjem izložbe čitateljskih bilježnica naših učenika i književnom tribinom za javnost o važnosti čitanja u Ogranku Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku.

U prepunoj knjižnici okupili su se naši učenici 1. 3. i 4. razreda, njihovi roditelji i učiteljice koji su zajedno sa školskom knjižničarkom provodili projekt poticanja čitanja Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas.


[OPŠIRNIJE]Poziv na izložbu čitateljskih bilježnica učenika i književnu tribinu o važnosti čitanja
Marija Purgar / datum: 7. 11. 2019. 13:56

Poštovani roditelji i učenici,

povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2019. u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine s početkom u 18.00 sati organizirali smo otvorenje izložbe čitateljskih bilježnica naših učenika i malu književnu tribinu o važnosti čitanja, na koju Vas srdačno pozivamo.

Otvorenje izložbe i tribina održat će se u prostoru Ogranka Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Radovi učenika nastali su tijekom projekta poticanja čitanja Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas s učenicima 1. i 3. razreda pod vodstvom knjižničarke Marije Purgar i učiteljice Ivone Tumir.

Doc. dr. sc. Ivana Martinović, kao posebna gošća, govorit će o važnosti i prednosti čitanja naglas djeci od ranog doba i karakteristikama kvalitetnih slikovnica (jezična, literarna, pedagoška i estetska vrijednost) za djecu i mlade. Knjižničarka Marija Bratonja predstavit će blog Mali čitači, dok će nekoliko učenika 4. razreda pročitati svoj osvrt na provedeni projekt.


[OPŠIRNIJE]Početak projekta Bajke pod baldahinom
Marija Purgar / datum: 16. 10. 2019. 18:24

U suradnji s Društvom Naša djeca Osijek danas smo otvorili Mjesec hrvatske knjige 2019. U ritmu čitanja i započeli naš projekt Bajke pod baldahinom.

Prostor knjižnice bajkovito je uredila knjižničarka s likovima iz raznih bajki uz baldahin iz Plesnog studija Shine. Predsjednica Društva, gđa Jasna Komendanović, pročitala je indijansku narodnu priču Plamena ptica iz divne zbirke priča "Bajkaonicom po svijetu".

Učenici1.b. razreda usvojili su novu riječ i osvjestili njezino značenje. NESEBIČNOST!  Uživali smo i veliki i mali. Zahvalni na ovom iskustvu veselimo se novoj bajci pod baldahinom!

Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju