preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grigor Vitez" Osijek

Login
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 2. 2019.

Ukupno: 98464
Ovaj mjesec: 2028
Danas: 60
vijesti
Naši učenici pripovijedali na ReArt festivalu
Marija Purgar / datum: 27. 6. 2022. 08:12

ReArt festival održao se od 24. do 26. lipnja 2022. u osječkoj Tvrđi. Tema ovogodišnjeg festivala umjetnosti i stvaralaštva bila je Knjiga o džungli.

Radionicu pričanja priča "Potraga za džunglastom pričom" na livadici kod rondela u okviru projekta Bajke pod baldahinom vodile su pričopričalice Marija Purgar i Jasna Komendanović, predsjednica Društva Naša djeca Osijek 🙂.Nakon hvatanja riječi i misli u mrežu priča, naše učenice Matea Bratonja i Sara Andrašek okušale su se u pričanju priča sastavljanje od ulovljenih riječi. Kako nam je bilo pogledajte pod opširnije.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

 


[OPŠIRNIJE]Projekt Uz čitanje riječi rastu
Marija Purgar / datum: 10. 6. 2022. 10:20

Projekt poticanja čitanja Uz čitanje riječi rastu kod učenika viših razreda provodio se tijekom školske godine 2021./22.. U projektu su sudjelovali učenici 7. b razreda pod mentorstvom učiteljice Branke Paškuljević Turniški i knjižničarke Marije Purgar.

Cilj projekta bio je razviti radost i vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes za čitanje knjiga, osnažiti kritičko mišljenje o pročitanom te razviti digitalne kompetencije (prikazati projektne aktivnosti kroz uporabu IKT-a.) 

Učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima poput izrade umnih mapa za bolje i brže učenje i pamćenje, radionice black out poetry, izrade straničnika, čitanja hrvatskih autora, izrada kalendara za 2022. godinu s hrvatskim književnicima, izradae knjige 100 najljepših ljubavnih stihova i 100 najljepših stihov a Grigora Viteza, radionica poticanja kongnitivnih i motoričkih sposobnosti u sklopu Tjedna mozga i dr.

Učiteljice Branka i knjižničarka Marija


[OPŠIRNIJE]Projekt Bajkama i pričama po svijetu
Marija Purgar / datum: 3. 6. 2022. 16:30

Projekt poticanja čitanja Bajkama i pričama po svijetu provodio se tijekom školske godine 2021./22. U projektu su sudjelovali učenici 1. i 3. razreda produženog boravka učiteljice Ivone Tumir.

Svakog drugog petka knjižničarka Purgar čitala je ili pripovijedala bajke i priče o junacima i junakinjama iz narodnih bajki cijelog svijeta. Tako se putovalo i šetalo domovinom (Lika), stazama vilenjaka i Vikinga (Norveška, Ruska), putem svile i začina (Indija) i morima sve do dalekog Japana. Nakon svake priče slijedila je prigodna radionica poput izrade pahuljastih plesačica, ždalova, rascvjetanog slabla i sl. 

Cilj projekta bio je razviti jezične djelatnosti slušanja, govorenja, čitanja, pisanja te prepoznavati čudesne i izmišljene elemente u klasičnim bajkama, kao i narodnim pričama; uočavati i objašnjavati vrijednosti književnoga teksta primjereno recepcijskim sposobnostima te vlastitomu čitateljskom i osobnom iskustvu; razviti komunikacijske i organizacijske vještine te izražavati svoj doživljaj nakon slušanja bajke crtežom, slikom, govorom ili kratkim tekstom.

 

Knjižničarka Marija i učiteljica Ivona


[OPŠIRNIJE]Održano predavanje u okviru Festivala znanosti 2022.
Marija Purgar / datum: 31. 5. 2022. 16:50

U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti 2022. godine s temom 'Život' učenici OŠ "Grigor Vitez " pod mentorstvom dr. sc. Marije Purgar, stručne suradnice knjižničarke, sudjelovali su interaktivnim predavanjem "In memoriam Franjo Krežma : život posvećen umjetnosti" koje je održala učenica Sara Andrašek.

Tema predavanja izabrana je kao tribute to 160 godina od rođenja poznatog osječkog violinista i skladatelja Franje Krežme (1862.-2022.). Nakon što su učenici 5.b razreda detaljnije upoznati s Krežminim životom i stvaralaštvom  kroz predavanje i kviz te njegovim spomenikom u središtu Osijeka, koji je izgradio poznati kipar Vanja Radauš, odlučili su pokrenuti peticiju/prijedlog za popravak glazbene kutije koja se nalazi uz spomenik i iz koje se mogla čuti Krežmina skladba Scherzino. Predavanje je naknadno održano i u 5.a razredu.

Nadamo se da će naša predstavnica (Magdalena Leskur) u Dječjem vijeću Grada Osijeka prenijeti poruku gradonačelniku Radić i Gradskoj upravi Grada Osijeka te da će podržati učeničku građansku inicijativu te osposobiti rad glazbene kutije na radost svih prolaznika. 

Program Festivala znanosti dostupan je na poveznici:
http://www.unios.hr/festival-znanosti-2022/

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Završen projekt Spomenici u Osijeku
Marija Purgar / datum: 31. 5. 2022. 12:28

 

Projekt Spomenici u Osijeku provodio se tijekom školske godine 2021./22., a provodili su ga učenici koji pohađaju dodatnu nastavu Povijesti i izvannastavnu aktivnost Mali knjižničari pod mentorstvom učiteljice Anite Hršak i knjižničarke Marije Purgar. 
Projekt se provodio s ciljem stjecaja znanja o spomenicima u Osijeku te podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja osječke spomeničke baštine.

Osim što je napravljen službeni logo i plakat projekta, u okviru projekta provedena je anketa s učenicima od 5. do 8. razreda naše škole u svrhu istraživanja poznavanja spomenika u Osijeku i stavova učenika prema njima. Rezultati istraživanja potaknuli su voditeljice da prošire znanja o osječkim spomenicima i iduće školske godine.

Kao rezultati višemjesečnog istraživanja literature, obilaska spomenika, učenici su postavili izložbu u holu škole te audiovideo prezentaciju koju možete pogledati ovdje.

 Učiteljica Anita Hršak i knjižničarka Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]"Rock‘n‘roll bajka u Dječjem kazalištu
Marija Purgar / datum: 27. 5. 2022. 13:55

Učenici 4.a i 4. b razreda u petak, 27.5. pogledali su novu predstavu "Rock‘n‘roll bajka" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku nastalu u koprodukciji s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" Vinkovci.

I učenici i njihove učiteljice Milka Jurčević i Božica Međugorac te knjižničarka Purgar uživali su u ovoj glazbenoj priča o osnivanju jednog benda, stvaranju autorskih pjesama i prvim koncertima za dan škole ili zadnji dan škole.

Predstava je nastala prema stripu Štefa Bartolića Gluhe laste o školarcima koji stvaraju bend. O klincima lišenim moraliziranja i pouka, ali ipak sa srcem na pravom mjestu kad dođu u pitanje važne stvari.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Predstava Pale sam na svijetu
Marija Purgar / datum: 17. 5. 2022. 16:38

U utorak, 17.5.2022. učenici 1.a i 1.b razreda posjetili su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i pogledali predstavu Pale sam na svijetu. Ovu predstavu nastalu prema istoimenoj knjizi koja je lektira za prvi razred učenici su gledali sa svojim učiteljicama Vesnom Galić i Ljiljanom Selak te knjižničarkom Purgar.

To je priča o dječaku koji je poput druge djece htio zaviriti i istražiti svijet odraslih i biti sam kako bi mogao ustajati kada poželi, ne ići u školu ako ne želi, nikoga ne slušati i raditi što hoće bez da ga netko ukori.

No, nakon što se najeo sladoleda, sam vozio tramvaj i vatrogasno vozilo gradom, bio sam na igralištu, imao novaca koliko poželi ali nije imao s kim i na što trošiti jer je sve imao, ubrzo je shvatio da mu nedostaje ono najvrjednije ljubav obitelji i prijatelja. I upravo nas je na to podsjetila ova divna priča - da bez drugih s kojima možemo podijeliti radost i ljubav - život nije ispunjen.

Fotografije pogledaje pod opširnije.

                                                         Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u čitanju naglas
Marija Purgar / datum: 11. 5. 2022. 09:33

U tjednu obilježavanja Dana škole u utorak, 10. svibnja 2022. održano je međurazredno natjecanje u čitanju naglas. Sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda koji su se zadnjih par mjeseci pripremali u izražajnom čitanju pod mentorstvom svojih učiteljica Božice Međugorac i Milke Jurčević.

Učenici su predstavili knjigu po vlastitom izboru i obrazložili svoj odabir odlomka. Prema kriterijima državnog natjecanja u čitanju naglas ocjenjivala se kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. 

Povjerenstvo za odabir najčitatelja, koje se sastojalo od školskog pedagoga, psihologinje i knjižničarke kao organizatorice natjecanja, podijelili su zahvalnice svim sudionicima te proglasili i nagradili knjigama ovogodišnje najčitatelje: Saru Ivanić (4.b) za 1. mjesto, Luku Pulića (4.a) za 2. mjesto te Mateu Bratonja i Matu Mamića (4.b) za 3. mjesto. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, čestitamo najčitateljima i nastojat ćemo redovno održavati ovakav način njegovanja izražajnog čitanja naglas.

                                                               Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Predstava Divlji konj u Dječjem kazalištu
Marija Purgar / datum: 6. 5. 2022. 09:18

U četvrtak, 5.5.2022. učenici 3.a i 3. b u pratnji svojih učiteljica Jasenke Domazet i Đenane Omeragić Gatara i knjižničarke Purgar posjetili su Dječje kazalište Branka MIhaljevića u Osijeku i pogledali predivnu predstavu„Divlji konj“.

Predstava je nastala prema istoimenoj knjizi Božidara Prosenjaka, romanu o odrastanju i odnosu čovjeka sa samim sobom. Predstava prati mladog divljeg konja koji se zbog bolnog djetinjstva, gubitka majke i oca, osjeća odbačeno i ušutkano što ga čini nepovjerljivim i tvrdim za odnose u krdu i prihvaćanju nove ljubavi.

Ova izuzetno emotivna predstava praćena odabranim stihovima i glazbom donosi priču o oslobađanju od mržnje i prihvaćanju nježnosti i ljubavi. Za neke učenike bila je jedna od najboljih predstava koju su pogledali do sada.

                                                     Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Eko tjedan u produženom boravku
Marija Purgar / datum: 29. 4. 2022. 16:11

Učenici produženog boravka 1. i 3. razreda naše škole s učiteljicama Ivonom Tumir i Adrijanom Leko i knjižničarkom Marijom Purgar čitav tjedan od 25. -29.4.2022. proveli su u znaku ekologije. Kroz niz radionica i mnoštvo praktičnog rada među učenicima promovirala se važnost održivih životnih stilova i radilo se na osvještavanju važnosti brige za okoliš. 

Uz primjenu Montessori načina rada učiteljica Ivona učenicima je ispričala priču o stvaranju Zemlje Bog bez ruku i priču o nastanku svemira Veliki prasak. Uz priče s učenicima su provedene i aktivnosti izvođenja pokusa, a kroz aktivnosti slaganja, nizanja i uspoređivanja pomoću kartica aktivno učenje dobilo je puni smisao. Naglašavajući važnost obilježavanja Dana planeta Zemlje učiteljica Adrijana provela je radionice o ekološkom otisku, razvrstavanju i zbrinjavanju otpada i značenju znaka recikliranja, a učenici su saznali značenje pojma upcycling te timskim radom u skupinama izradili novi uporabni predmet od tkanine, kartona i tetrapaka. Ekološki tjedan zaključili su Knjigolovom: Bitka za Zemlju kojeg je za učenike u školskom dvorištu osmislila knjižničarka. Kroz mnoštvo zagonetki, skrivenih i šifriranih poruka učenike je poticala na čitanje i istraživanje podataka u edukativnim slikovnicama ekološke tematike. Po završetku knjigolova svi su učenici u školskom dvorištu kredama nacrtali veliku planetu Zemlju oslikavajući motive iz pročitanih slikovnica: kukce, plavetnog kita, Sunce, najveće stablo, more i sl. Ekološki tjedan zaključili su razgovorom o važnosti čistoće okoliša te s učiteljicama proveli akciju zelena čistka i očistili okoliš škole. 

Ovakvim i sličnim aktivnostima nastojimo kod učenika podići svijest o važnosti održivog gospodarenja otpadom, važnosti očuvanja prirode kao i važnost odvajanja otpada i recikliranja i na taj način doprinosimo očuvanju prirode i okoliša u zavičaju i šire.
                                                     učiteljice Adrijana i Ivona i knjižničarka Marija

 


[OPŠIRNIJE]Pripovijedanje hrvatskih narodnih bajki
Marija Purgar / datum: 24. 3. 2022. 17:00

Svake godine početkom proljeća obilježava se Svjetski dan pripovijedanja kojim se promiče i njeguje umijeće usmenog pripovijedanja bajki i priča.

Stoga smo od 11. do 24. ožujka 2022. učenicima produženog boravka i viših razreda pričali hrvatske narodne bajke nakon koje su učenici odigrali kviz i provjerili svoje znanje o bajkama koje su slušali. Ove godine naše pripovjedačice bile su učenice 5.b razreda Sara Andrašek i Petra Sabo,

Učenci su pažljivo slušali bajke i nakon kviza razgovarali s pripovjedačicama o tome zašto su odabrale baš te bajke, što im se svidjelo u priči te koje bi nove likove ili situacije uveli u svoju bajku. Više fotografija nalazi se pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Tjedan mozga
Marija Purgar / datum: 23. 3. 2022. 14:30

Povodom obilježavanja Tjedna mozga od 14. do 20. ožujka 2022. knjižničarka Marija Purgar i psihologinja Nikolina Horvatinović  provele su radionicu naziva Tijelo opusti, mozak pokreni – na put učenja kroz igru kreni! u 4.a i 4.b razredu.

Učenici su primijenili tehnike mindfulnessa (usredotočena svjesnost) i učili kako se opustiti, umanjiti svakodnevne brige i negativne misli te živjeti u trenutku, a pri tomu pobuditi sva svoja osjetila. Otpusti oblak briga, Pčelinji dah, Putujemo bojama, Metoda 5, 4, 3, 2, 1, Mirisanje cvijeća, Vježba s jabukom i Hvala nazivi su nekih mindfulness igra i aktivnosti u kojima su učenici uživati, ali i naučili nešto novo. Isto tako, upoznati su s teorijom dječje igre i usredotočene svjesnosti te su na kraju pokazali novousvojeno znanje kroz aktivnost Oluja ideja. Učenici su svoje crteže iz aktivnosti Putujemo bojama zadržali kako bi ih podsjetili na njihovo sigurno i pozitivno mjesto u trenutcima stresa i negativnih događaja. Na kraju su ispunili evaluacijske listiće o provedenoj radionici koju su pripremili organizatori Tjedna mozga. Rezulati su pokazali da je učenicima bilo iznimno zabavno, poučno i opuštajuće te da bi željeli ponovo sudjelovati u radionici.

                                                                    Marija Purgar i Nikolina Horvatinović


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja 2022
Marija Purgar / datum: 22. 3. 2022. 12:17

Svjetski dan pripovijedanja – World Storytelling Day proslava je usmenog pripovijedanja. Obilježava se svake godine početkom proljeća s ciljem promicanja umjetnosti pripovijedanja kako kod slušatelja tako i pripovjedača. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pripovijedanja 2022. je “Izgubljeno i pronađeno”, a u školi smo pripremili prigodni program u ponedjelak, 21.3.2022. Tema se odnosi na sve što smo izgubili proteklih godina, a što nadom u pričama možemo ponovno pronaći.

Nakon što su naši voditelji Klara Leko i Ilija Leventić i knjižničarka Purgar otvoriili program obilježavanja Svetskog dana pripovijedanja u prepunoj sportskoj dvorani za učenike razredne nastave i njihove učitelje, učenica 5.b razreda Sara Andrašek ispričala je hrvatsku narodnu bajku iz okolice Istre.

Zatim je naša gošća pripovjedačica i svestrana umjetnica Margareta Peršić ispričala bajku u koju je aktivno uključila učenike, učiteljicu, asistente i vanjske suradnike kao likove i nositelje određenih osobina i životnih situacija. Dašak atmosfere prepune smijeha,ali i pažljivog slušanja pogledajte u fotografijama pod opširnije.

Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Radionica Mozgajmo
Marija Purgar / datum: 18. 3. 2022. 14:32

Kao dio programa 21, Tjedna mozga od 14. do 20.3.2022. održana je radionica Mozgajmo! koja se bazira na vježbanju kognitivnih (učenje, pamćenje, dosjećanje, logičko razlučivanje i zaključivanje) i motoričkih (korištenje nedominantne ruke, prepoznavanje opipom, brzina reakcije) sposobnosti kod djece i mladih.

Radionicu su održale knjižničarka Purgar sa studenticom 3. godine preddiplomskog studija Psihologija Dorom učenicima 5.a, 5.b i 7.b razreda naše škole, kao i učenicima OŠ Mladost. Učenici su u skupinama rješavali različite igre u kojima se testirala brzina reakcije i točnost izvršenja zadatka. Neke od aktivnosti bile su: igre refleksa u aplikaciji 10 sekundi, vezanje 10 čvorića na konopcu što brže, bojanje i rezanje nedominantnom rukom, Stroopov efekt test, vježbe kratkoročnog pamćenja (s i bez interferencije), Ravenove progresivne matrice itd. Najuspješnije skupine bile su nagrađene. U evaluacijskom upitniku pripremljenom od organizatora učenci su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem te želju za sličnim radionicama u budućnosti.

Fotografije se nalaze pod opširnije.

Marija Purgar, prof. hrv. jez. i  dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: 100. dan škole 2022.
Davor Buljan / datum: 12. 3. 2022. 13:12

Ove školske godine tijekom veljače učenici naše škole sudjelovali su u eTwinning projektu pod nazivom „100. dan škole 2022“. Projekt se odvijao na eTwinning platformi pod pokroviteljstvom Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a cilj mu je bio obilježiti istoimeni dan. Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, sa svrhom okupljanja učenika i učitelja u osnovnim školama koji su spremni na nacionalnoj i lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Sudjelovanjem u projektu učenici kroz niz aktivnosti stječu kompetencije komuniciranja na materinjem i stranom jeziku, razvijaju socijalna i građanska prava i dužnosti te kao dio zajednice razvijaju i osvještavaju vlastitu kulturološku dimenziju. Unutar predmetnih sadržaja zadatak učitelja je odabrati one koji su primjereni učenikovoj dobi te kojima se kod njih potiču jezično komunikacijske vještine u izražavanju, društveno humanističke u socijalnim, lokalnim i nacionalnim obraćanjima ostalim sudionicima projekta, logičko zaključivanje kroz razne STEM aktivnosti i tjelesno zdravstvena područja koja su integrirani dio samog projekta. Glavni način učenja u projektu je primjerena i navođena igra te aktivnosti koje same potiču učenike na osvještavanje osobnog i socijalnog razvoja unutar same razredne zajednice. Učenici produženog boravka s učiteljicom Adrijanom Leko proveli su brojne aktivnosti: rješavanjem 100 matematičkih zadataka otkrili su skrivenu valentinovsku poruku, istraživali su pjesme Grigora Viteza, čitali one najpoznatije i najzanimljivije te međusobno surađujući u digitalnom okruženju na Padlet ploču ispisali nazive 100 pjesama. Jedan od zadataka bio je konstruirati stabilnu građevinu od 100 papirnatih čaša te izraditi neobičnu konstrukciju od 100 papirnatih slamčica gdje su učenici dokazali kako su i u najranijim godinama spremni za nove načine učenja i povezivanja ozbiljnih znanstvenih disciplina. Svoju kreativnost učenici su izrazili dizajniranjem naočala u obliku broja 100. Potrebu za kretanjem zadovoljili su timskim preskakanjem vijače 100 puta i izvedbom 10 jednostavnih vježbi koje su ponovili 10 puta. Provedene projektne aktivnosti učenici su predstavili učenicima 1. razreda OŠ dr. Franjo Tuđman Šarengrad PŠ Bapska s kojima su se družili u online okruženju videokonferencijom te uz predstavljanje škole, svog rada i pjesmu zaključili sudjelovanje u ovom projektu.

Djelić atmosfere pogledajte u priloženom videu.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta
Marija Purgar / datum: 9. 2. 2022. 07:26

U utorak, 8. veljače, obilježili smo Dan sigurnijeg interneta. Oganizirane su brojne aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja.

Mali knjižničari napravili su prezentaciju o osnovnim pravilima ponašanja na internatu koja se prikazivala na velikim ekranima u školi. Svjesni opasnosti koje se kriju na internetu napisali su, uglazbili i otpjevali rap pjesmu koja je bila pravi hit.  Pjesma koju možete poslušati ovdje šalje važne poruke poput "Klikaj, klikaj, ali znaj da ostavljaš trag" ili "MIsliš korisiti internet lako je, ali oprez je potreban svakome" i dr. 

Učenici sedmog razreda rješavali su upitnik o sigurnosti na internetu, čitali savjete i u digitalnom alatu Canvi izrađivali infografike na temu sigurnosti na internetu.

Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Svjetski dan čitanja naglas
Marija Purgar / datum: 2. 2. 2022. 14:27

U povodu Svjetskog dana čitanja naglas koji se obilježava 2. veljače učenicima prvog i trećeg razreda u produženom boravku pročitali smo bajku Labuđe jezero. Slušajući pažljivo priču o princezi Odette, koju je zli čarobnjak zarobio u tijelo labudice, učenike je očarala i glazba poznatog istoimjenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog čije smo glazbene ulomke slušali na svakoj stranici slikovnice.

Nakon što je knjižničarka Purgar na kraju otkrila kako se Odette borila protiv zlog čarobnjaka i izborila svoju slobodu, učiteljica Leko je pripremila zanimljiv kviz u aplikaciji Plickers. Riječ je o papirnatim karticama koje su jedinstvene za svakog učenika u razredu i podsjećaju na QR kodove. Nakon postavljenog pitanja, učenici su trebali prikazati odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a učiteljica je svojim mobilnim uređajem skenirala kartice i na taj način prikupljala odgovore.

U završnom dijelu sata učenici su izradili balerine sa suknjicom od papirnatih pahuljica koje će od danas "plesati" u učionici produženg boravka.

Kako nam je bilo na radionici pogledajte u kratkom videu.


[OPŠIRNIJE]Adventski izazov
Marija Purgar / datum: 1. 12. 2021. 17:16

Dragi učenici i roditelji,

dočekajte Božić s našim Adventskim kalendarom u kojem Vas očekuju zanimljivi izazovi koje su za vas pripremili Mali knjižničari.


[OPŠIRNIJE]Grga Čvarak u 2. a razredu
Marija Purgar / datum: 15. 11. 2021. 16:52

Za sat lektire Grga Čvarak, učenici 2.a razreda trebali su izraditi i donijeti svoju lutku kako oni zamišljaju tog nestašnog dječaka. Jedan je Grga imao praćku, drugi role, treći je bio na suncu i potamnio, a četvrti vukao mačku za rep i  slično.

Učenici su se zaista potudili i svaka lutka je bila jedinstvena i zanimljiva da je učiteljica Ana odlučila napraviti izložbu u holu (preko puta knjižnice). Sve lutke i njihove majstore pogledajte u ovom kratkom videu.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Virtualni maraton čitanja Minuta za čitanje
Marija Purgar / datum: 23. 10. 2021. 19:40

Obilježavajući Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) Hrvatsko čitateljsko društvo pozvalo je na suradnju i uključenje u virtualni maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje.

Naši učenici 2.a, 2.b, 4.a i 4.b razreda sa svojim učiteljicama Anom Alagić, Veronikom Filipović, Božicom Međugorac i Milkom Jurčević te knjižničarkom Marijom Purgar rado su se priključili i uvježbavali čitanje tekstova te za virtualni čitateljski maraton 23. listopada 2021. snimili videozapise čitanja učenika u trajanju od jedne minute.

Tekstovi (dijelovi priče, poezija, stripovi, slikovnica…) bili su povezani s temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige – Hrvatski autori u Godini čitanja. Stoga vas pozivamo da i vi odvojite nekoliko minuta da poslušate ove divne tekstove koje su vješto čitali naši učenici.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Tehnika učenja putem umnih mapa
Marija Purgar / datum: 8. 10. 2021. 12:19

U petak, 8. listopada 2021. učenici 8.b razreda sudjelovali su na radionici u kojoj su upoznati s tehnikom učenja putem izrade umnih mapa. Dora Radl Ćućić i Ljubica Stantić, nositeljice licenciranog programa Pobjedničko učenje (Tony Buzzan) koji se temelji na povećanju mentalnih vještina učenika te poticanju njihovih intelektualnih potencijala, pokazale su učenicima kako učiti i lakše pamtiti pročitani tekst.

Koristeći flomastere i markere učenici su u tekstu označili naslov i 4 vrste riječi koje su bitne te crtali umne mape odredivši prvo središnji lik te glavne grane teksta. Radionica je bila korisna, ali i izazovna jer učenicima nije bilo lako crtati/oslikati glavne pojmove umjesto pisanja ključnih riječi teksta.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Prvi posjet prvašića knjižnici
Marija Purgar / datum: 27. 9. 2021. 14:07

U drugom i  trećem tjednu nove školske godine učenici 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama Vesnom Galić i Ljiljanom Selak posjetili su školsku knjižnicu.

U okviru knjižnično-informacijskog programa  koji provodi knjižničarka učenici su upoznati s prostorom i opremom knjižnice te pravilima ponašanja i posudbe. Izbor slikovnica zanimljivih naslova i ilustracija čekao je naše učenika, kako bi se motivirali da brzo i dobro nauče čitati i postanu redovni posjetitelji školske knjižnice.

I naravno, pri kraju sata uživali su u priči Uljuđeni vuk o gladnom vuku koji je odlučio naučiti čitati kako bi se mogao družiti s obrazovanim životinjama na farmi.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž


[OPŠIRNIJE]Nagrađen rad naše učenice na Knjižnoj booki
Marija Purgar / datum: 15. 6. 2021. 14:42

Svečanost knjige i čitanja pod nazivom Knjižna booka, kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige i Andersenov rođendan, održala se 10. lipnja 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečanost je pokrenula Hrvatska udruga školskih knjižničara radi promicanja knjige te poticanja čitanja i čitateljskih navika učenika.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za 3 ovogodišnja nacionalna natječaja: literarni natječaj Kanižajada Limačijada i Ljekovita lektira (u suradnji s Noći knjige) i natječaj za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno!. U sklopu manifestacije izloženi su učenički likovni radovi osnovnih i srednjih škola koji su povezani s tematikom knjige.

Naša učenica 1.a razreda Lota Periša nagrađena je 3. mjestom u kategoriji učeničkih radova osnovnih škola (od 1. do 4. razreda) natječaja Ljekovita lektira kratkim proznim sastavom Ja, hrabrica.  Naime, ovogodišnja tema bila je prilično zahtjevna jer je stavila propisane lektirne naslove u neočekivan kontekst knjiga koje mijenjaju život i liječe, te se uvlače u dječju dušu i tamo prave nježne, ali značajne promjene. Osim što je Lota nagrađena priznanjem i vrijednim knjigama, Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK) donirala je nekoliko zanimljivih naslova našoj školskoj knjižnici.

Knjižnu booku podržali su Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrazovanja te su svečanosti nazočili ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministar Radovan Fuchs (Vidi pod opširnije).                                           

                                                                          Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Projektni dan škole „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“
Marija Purgar / datum: 31. 5. 2021. 17:53

U Godini čitanja mjesec svibanj u školi bio je posvećen aktivnostima poticanja čitanja te je školski projektni dan održan 31. 5. 2021.

Svaki razred sudjelovao je u određenoj aktivnosti poput kreativne prezentacije pročitanih djela po izboru, online književnih susreta s uglednim hrvatskim književnicama.  Rješavali su kvizove i QR zadatke o zadanom djelu, natjecali se u tehnici i brzini čitanja te čitanju naglas, dramatizirali pročitana djela i izradili plakate, čitali pjesme Grigora Viteza i dječju književnost na engleskom jeziku. Izvodili su igrokaz uz pomoć lutaka, proučavali prisutnosti matematičkih elemenata u Alisi u zemlji čudesa, čitali pjesme R. Boškovića o prvih 30 decimala broja pi, upoznali lektiru na stranom jeziku uz zvučne zapise, sudjelovali u šumskom knjigolovu u dvorištu škole, čitali i snimali Hvalospjev ljubavi te ilustrirali Vitezove pjesme kombiniranom tehnikom.

Fotografije na Opširnije.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Mala slobodna knjižnica otvorena za Dan škole
Marija Purgar / datum: 20. 5. 2021. 12:41

U Godini čitanja kao dio programa proslave 53. Dana škole otvorena je 
Mala slobodna knjižnica u školskom dvorištu.

U cilju popularizacije knjige i kulture čitanja u široj zajednici i okruženju škole, ravnatelj i knjižničarka prihvatili su inicijativu majke učenika gđe Prečić da u školskom dvorištu postave knjižnicu - kućicu za knjige. Kućica je otvorena 24 sata, 7 dana u tjednu bez članarine i bez zakasnine. Funkcionira po principu Posudi knjigu - Pročitaj je - Vrati ili/i Donesi drugu knjigu!

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Dan škole
Marija Purgar / datum: 19. 5. 2021. 14:36

Dan škole obilježen je priredbom u školskom dvorištu u utorak, 18. 5. u 19 sati.

Priredbu su vodile učenice 8. a razreda, a sudjelovali su (redom izvedbi) Mali zbor, Mala dramska skupina, Mali knjižničari, Lutkari, učenici 6.b razreda, Mali recitatori, Dramska i Ritmična skupina. Pridržavajući se epidemioloških mjera školsko je dvorište bilo puno roditelja, učenika i djelatnika Škole koji su radosno pratili i sudjelovali u priredbi.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Dan škole - virtualna izložba učeničkih radova u linorezu
Marija Purgar / datum: 17. 5. 2021. 20:59

Povodom Dana  naše škole, 18. svibnja 2021. prošetajte virtualnom izložbom učeničkih grafičkih radova u linorezu.

Prvi dio izložbe čine portreti Grigora Viteza, u drugom dijelu su zgrada škole, dvorane, dvorišta i logotip škole dok treći dio donosi prekrasne ilustracije odabranih pjesama Grigora Viteza.                                                                                                                                                          Angelika Ćosić i Marija Purgar

Powered by emaze


[OPŠIRNIJE]Održan Medijski dan u Osijeku o prevenciji elektroničkog nasilja
Marija Purgar / datum: 14. 5. 2021. 13:46

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu provodi projekt "Odrastanje bez (e)nasilja - pravo svakog djeteta". Cilj projekta je upozoriti na međuvršnjačko (elektroničko) nasilje koje je najučestalija vrsta nasilja među djecom.

U Osijeku je organiziran Medijski dan u utorak, 11. 5. 2021. i održani webinari za učitelje, stručne suradnice i roditelje.

Na temelju dobivenih materijala i poziv razurednica. knjižničarka Purgar održala je radionice za učenike predmetne (6.a i 6.b) i razredne nastave (3.b) o tome kako prepoznati prednosti i prijetnje koje donosi korištenje novih medija; kako naučiti primijeniti načine zaštite na internetu i društvenim mrežama, osobito na društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima koje najčešće koriste (Snapchat, Instagram, Facebook i drugi), te kome se obratiti u slučaju zloupotrebe.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]U doba pandemije kulturni sadržaji još važniji
Marija Purgar / datum: 10. 5. 2021. 14:25

Glazbena priča Zeko Zriko i Janje ponovo je oduševila naše učenike 2. b razreda koji su je imali priliku pogledati u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Priča o pohlepnom Vuku koji je iz stada ukrao Janje, o Zeki koji je pobijedio strah i Zrikinu odanom prijateljstvu, o lukavoj Liji i pravednom lugaru Luki plijenila je pozornost naših učenika.

Učenici su mogli sudjelovati u predstavi čuvajući Janje i prijatelje te pjevati u tročetvrtinskom taktu jednu od najpoznatijih i najljepših dječjih pjesmica Zeko i potočić koju je napisao naš Osječanin Branko Mihaljević.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

 


[OPŠIRNIJE]Ruksak pun knjiga u produženom boravku
Marija Purgar / datum: 29. 4. 2021. 18:30

Nakon što su cijelu školsku godinu učenici drugog razreda u produženom boravku kod učiteljice Ivone nosili kući pun ruksak knjiga za sve članove obitelji, knjižničarka Marija je snimila njihove dojmove o knjigama i projektu poticanja čitanja.

 


[OPŠIRNIJE]Ljekovita lektira za Noć knjige 2021.
Marija Purgar / datum: 26. 4. 2021. 14:17

U povodu manifestacije Noć knjige 2021., a na Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja), organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni natječaj Ljekovita lektira. Provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

I naši učenici sudjelovali su u natječaju i opisali kakva ljekovita svojstva ima knjiga, riječi i čitanje. Zamišljali su da su nevidljivi liječnici duša učenika i da im propisuju lektiru kao lijek. U kategoriji učeničkih radova osnovnih škola od 1. do 4. razreda, naša učenica Lota Periša osvojila je 3. mjesto s radom Ja, hrabrica.


[OPŠIRNIJE]Igrom Bijeg iz sobe obilježena Noć knjige 2021.
Marija Purgar / datum: 23. 4. 2021. 14:21

U petak, 23. travnja obilježili smo nacionalnu manifestaciju Noć knjige kojom se želi govoriti o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Povod za to je obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja) jer je tog dana prije točno 500 godina Marko Marulić završio svoj ep Judita na hrvatskom jeziku.

Knjižničarka je za učenike Produženog boravka pripremila zanimljivu igru Bijeg iz sobe u kojoj su trebali pomoći vuku (svojem omiljenom liku uz pročitanih knjiga) da pronađe i riješi domaću zadaću kako bi dobio peticu. Učenici su radili u dvije skupine i rješavali zagonetke Grigora Viteza koji su bili tragovi i vodili ih do zadataka iz matematike, hrvatskog i prirode, a koji su bili skriveni po učionici. Krajnji cilj bio je otkriti šifru i otključati lokot na kutiji u kojoj ih je čekao posljednji izazov - tangram i knjiga, odnosno pjesma koju je vuk trebao naučiti napamet.  Igra je završila tako što je zadaća napisana pa je vuk dobio peticu, a učenici slasticu.

A vi? Ako želite sudjelovati, riješite ovu zagonetku Grigora Viteza:

Svi što je vole
Svi je tuku
Biju je nogama
I bacaju iz ruku.

Uzmite _ _ _ _ _ u ruke i iziđete se van igrati.smiley

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Čitajmo da ne ostanemo bez riječi - Godina čitanja 2021.
Marija Purgar / datum: 6. 4. 2021. 12:55

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske je Odlukom proglasila 2021. godinu “Godinom čitanja“ u Republici Hrvatskoj.

Izvannastavna skupina Mali knjižničari snimila je kratki motivacijski video o važnosti čitanja s ciljem promocije knjige i kulture čitanja.

Tijekom 2021. godine na mrežnim stranicama škole i na velikim ekranima u prizemlju i katu škole redovno objavljujemo i druge kratke filmske priče u kojima naši učenici, roditelji, učitelji i stručni suradnici poručuju da ako znamo dobro čitati, moći ćemo naučiti i biti sve što poželimo u životu.

Jer djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Lektira na drugačiji način
Marija Purgar / datum: 30. 3. 2021. 15:18

Da čitanje može biti zabavna aktivnost pokazali su učenici 4. a razreda koji su se kreativno izražavali o pročitanom poznatom djelu Emil i detektivi. Dječaku Emilu na putu do bake i tete ukradu novac u vlaku što dovodi do niza pustolovina i potrage po Berlinu.

Naši učenici utjelovili su neke od poznatih detektiva istražitelja poput Poirota te uprizorili u kutijama napete scene iz ovog zanimljivog dječjeg romana poput putovanja i sna u vlaku, banke, ulica Berlina i završnog slavlja zbog pronađenog novca i dr.

 

Djeca posebno trebaju priče, a priče trebaju djecu. Posebno djeca današnjice, koja žive u rastrganome svijetu koji često ne razumiju, u njegovoj užurbanosti i nepredvidljivosti. (V. Velički)

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

 


[OPŠIRNIJE]S Uskrsom dolazi i lijepi običaj bojanja jaja
Marija Purgar / datum: 29. 3. 2021. 15:05

Desetak dana prije Uskrsa učenici čitaju prigodne tekstove s ciljem pripreme i razumijevanja značenja uskrsnih blagdana koje sa sobom donose i svima omiljen proljetni odmor učenika.

Učenici 1.a razreda tako su u petak, 26.3.2021. pripremili igrokaz i izradili likove koke i pijetla koji se užurbano pripremaju za bojanje jaja i proslavu Uskrsa u svojem dvorištu, podsjećajući i nas da na vrijeme pripremimo zečiću gnijezdo. wink

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan pripovijedanja
Marija Purgar / datum: 17. 3. 2021. 17:13

[OPŠIRNIJE]Poezijom zatamnjenja (Blackout poetry) zatvoreni Dani hrvatskog jezika
Marija Purgar / datum: 17. 3. 2021. 16:30

U srijedu, 17. 3 2021. obilježili smo značajnu hrvatsku kulturnu manifestaciju Dani hrvatskog jezika. Knjižničarka Purgar je učenicima 5.a razreda pokazala tehniku poezije zatamnjenja (blackout potrey) koja spaja kolažnu (reciklirajuću), likovnu (crtačku) i pjesničku komponentu u novu formu. Učenici su kombinirali postojeće tekstove s vizualnim elementima pjesme i stvarali svoje literarne izričaje.

 

Za tmurnih dana                                     Vrijeme

pjevanjem                                              je

se sjećam                                               doba

oči tete                                                  njegovih stopa

teta                                                        i

je pjevala pjesmu                                   bez njega

drage domovine.                                    nema

                                                              riječi života.

Hrvatski se voli znanjem!

Više radova pogledajte pod Opširnije.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Priča o prijateljstvu, nesebičnoj pomoći, hrabrosti i odanosti
Marija Purgar / datum: 12. 3. 2021. 14:43

U petak, 12. 3. 2021. učenici 1.a i 1.b razreda pogledali su jednu od najljepših predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijek Zeko, Zriko i Janje. Uz pridržavanje epidemioloških mjera učenici su u pratnji svojih učiteljica Ane i Veronike te knjižičarke uživali u lutkarskoj predstavi o bespomoćnom Janjetu, plašljivom Zeki i njihovom prijatelju Zriki.

Poznata skladba Zeko i potočić koju je napisao veliki skladatelj i pjesnik Branko Mihaljević po kojemu kazalište nosi ime bila je dio predstave koja nas je razveselila ovog kišnog petka. 

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Radionica ilustriranja bajki i priča
Marija Purgar / datum: 1. 3. 2021. 19:22

Pripremajući se za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja učenici izvannastavne skupine Mali knjižničari OŠ "Grigor Vitez", Osijek ilustrirali su svoje bajke i priče.


[OPŠIRNIJE]Prvašići u knjižici - Godina čitanja može početi!
Marija Purgar / datum: 22. 2. 2021. 10:22

Naučivši gotovo sva slova u prvom polugodištu, učenici 1.a i 1.b razreda tijekom veljače posjetili su knjižnici i počeli s čitanjem prve lektire Kako sanjaju stvari i Tri medvjeda i gitara.

Prema prijedlogu Ministarstva kulture i medija i Odlukom Vlade Republike Hrvatske 2021. godina  proglašena je “Godinom čitanja“ s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem  i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.

Zato...


[OPŠIRNIJE]Brain gym ili vježbe za mozak
Marija Purgar / datum: 11. 1. 2021. 10:54

Tijekom I. obrazovnog razdoblja učenici 3. b razreda za čitanje književih djela pripremali su se vježbama za mozak. Knjižničarka Marija Purgar uz svaki novi naslov učenicima je pokazivala jednostavne i kratke vježbe za mozak s ciljem poboljšanje koordinacije između lijeve i desne strane mozga i tijela, povećanje koncentracije i pažnje. Tako su učiteljica Milka Jurčević i učenici vježbali su ležeću osmicu, misleću kapu, križanje, savijanje ruku i dr. vježbe.

 

Nakon čitanja i obrade zbirke šaljivih pjesama Luke Paljetka Miševi i mačke naglavačke, učenici su napisali i ilustrirali svoje tekstove O svemu i svačemu, koje možete pogledati u ovoj eknjizi:


[OPŠIRNIJE]Novi naslovi za slobodno čitanje
Marija Purgar / datum: 22. 12. 2020. 19:13

Namjenska sredstva Ministarstva obrazovanja za nabavu knjižnične građe iskoristili smo kupnjom novih naslova za slobodno čitanje za učenike nižih razreda. Učenici nisu krili zadovoljstvo što osim obvezne lektire sada imaju velik izbor odabranih i nagrađivanih priča i sklikovnica.


[OPŠIRNIJE]Božićno čudo kao dio Božićne priredbe
Marija Purgar / datum: 21. 12. 2020. 15:32

Mali su knjižničari za online božićnu priredbu pripremili priču Božično čudo koje uz topli čaj i ugodno društvo možete poslušati i pogledati ovdje.

Mentorica Marija Purgar uvježbala je s učenicima priču koja govori o tome kako je najveće čudo kada nismo sebični te dajemo i dijelimo s drugima ono što imamo ili znamo.


[OPŠIRNIJE]Prvašići postali članovi školske knjižnice
Marija Purgar / datum: 23. 10. 2020. 08:40

Učenici 1.a razreda postali su članovi školske knjižnice i dobili svoje iskaznice te time obilježili Mjesec hrvatske knjige koji se ove godine slavi pod motom Razlistaj se!

Prethodno su sa svojom učiteljicom Anom posjetili školsku knjižnicu gdje su vidjeli prostor knjižnice, opremu i knjižni fond te bili upoznati s pravilima ponašanja i posudbe.


[OPŠIRNIJE]Sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja
Marija Purgar / datum: 22. 10. 2020. 13:31


Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje koje se organizira s ciljem poticanja čitanja kod mladih čitatelja od 4. do 8. razreda. 
Mjesec hrvatske knjige 2020. posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! 
U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.
Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica pa su ga naši učenici rješavali u našoj školskoj knjižnici tijekom listopada.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan kravate
Marija Purgar / datum: 19. 10. 2020. 12:24

Svjetski dan kravate obilježava se 18. listopada  u kojem se promiče kravata kao izvorni hrvatski proizvod koji se raširio Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika, a danas je postala prepoznatljiv modni detalj diljem svijeta. 

Osim što su učenici i djelatnici u ponedjeljak, 19. listopada došli u školu odjeveni s tim modnim dodatkom, ovaj smo dan obilježili raznim aktivnostima. U 3.b razredu pročitali smo Prosenjakovu Priču o kravati.  To je priča o nastanku prve kravate u 17. stoljeću u Europi tijekom tridesetogodišnjeg rata u kojemu sudjeluje i mladić Ivan. Prilikom odlaska u vojsku, djevojka Marica daruje mu maramu. Marama je postala dijelom vojne odore hrvatskih konjanika, nakon čega ulazi u francusku vojničku i zatim građansku modu. Iz Francuske se širi u Veliku Britaniju i svijet. U okviru kulturne i javne djelatnosti školske knjižnice, učenici izvannastavne skupine Mali knjižničari s knjižničarkom Purgar pripremili su prezentaciju o nastanku, povijesti i značenju kravate koja je prikazana u prizemlju i na katu školu na velikim ekranima, a koju možete pogledati u prilogu.


[OPŠIRNIJE]Započeo Mjesec hrvatske knjige 2020.
Marija Purgar / datum: 15. 10. 2020. 12:11


U 2020. godini obilježavamo 50. obljetnicu Dana planeta Zemlje. Mjesec hrvatske knjige od 15.10. do 15.11. 2020. posvećen je planetu Zemlji i moto glasi “Razlistaj se!”. Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv „Istraživači planeta Z". 


[OPŠIRNIJE]Obilježen Svjetski dan razglednice i Svjetski dan pošte
Marija Purgar / datum: 12. 10. 2020. 08:42

Zajedno s Hrvatskom poštom učenici 1. razreda i učiteljica Tamara Pavičić u produženom su boravku obilježili prvi Svjetski dan razglednice. Prošle je godine obilježeno 150 godina otkako je nastala i poslana prva razglednica, a zbog velikog zanimanja za taj događaj prvi je listopada proglašen Svjetskim danom razglednice. 

Hrvatska pošta dostavila nam je 20 razglednica i pripremila edukativni videomaterijal u kojemu Marko Markica priča o povijesti razglednica i poštanskih maraka. Učenici su slušali i o pravilnom adresiranju razglednice, ali na taj ćemo se dio vratiti kada budemo malo stariji. Zasad smo odlučili izraditi vlastite poštanske marke te smo na Svjetski dan pošte (9. listopada) učionicu pretvorili u mali poštanski ured u kojemu su se oslikavale poštanske marke raznih motiva. Za rezanje smo se koristili rezačem kojim su se nekada davno izrezivale prave poštanske marke. 

Sada imamo zbirku poštanskih maraka poput pravih filatelista!

 


[OPŠIRNIJE]Ljubav djeci prije svega
Marija Purgar / datum: 9. 10. 2020. 13:55

I učenici prvih razreda u Produženom boravku i učenici izvannastavne aktivnosti Mali knjižničari pridružili su se obilježavanju Dječjeg tjedna. Pod motom Ljubav djeci prije svega pisali su i crtali kredom poruke odraslima u školskom dvorištu. Dan je bio sunčan, a dječja lica nasmijana.

Uistinu, kako kaže Arsen, djeca su ukras svijeta!smileyheart


[OPŠIRNIJE]Poticajne poruke odraslima u Dječjem tjednu
Marija Purgar / datum: 8. 10. 2020. 10:20

Pod motom Ljubav djeci prije svega Društvo naša djeca Hrvatska već tradicionalno organizira Dječji tjedan u prvom tjednu u listopadu. Ova godina posebna je za Društvo jer slavi 70. rođendan.

Tijekom ovog tjedna od 5. do 9. listopada 2020. u našoj školi organizirali smo aktivnosti kojima smo željeli skrenuti pozornost na položaj, prava i potrebe djece u našem društvu.

Poruke odraslima pisali su i ilustirali učenici 7.a i 7.b razreda pod stručnim vodstvom učiteljice likovne kulture Anđelike Ćosić i koordinatorice obilježavanja Dječjeg tjedna u školi Marije Purgar i u suradnji s DND grada Osijeka. Ove prekrasne poruke bit će izložene na ponoima u školi tijekom listopada.

Nadamo se da ćete u porukama pronaći baš one koje su namijenjene i vama!


[OPŠIRNIJE]Obilježen Mjesec školskih knjižnica
Marija Purgar / datum: 2. 10. 2020. 13:45

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, godišnja proslava školskih knjižnica širom svijeta.
Tema za 2020. godinu je Put do zdravlja i dobrobiti. Temelji se na trećem UN-ovom cilju održivog razvoja Zdravlje i dobrobit.
INA Mali knjižničari i knjižničarka Purgar pripremili su u knjižnici prigodnu izložbu tematskih slikovnica i naslova o zdravlju, ekologiji, očuvanju Zemlje.  


[OPŠIRNIJE]Počeo novi ciklus knjižnično-informacijskog programa
Marija Purgar / datum: 30. 9. 2020. 18:46

S početkom nove školske godine 2020./21. započeo je ciklus edukacije knjižnično-informacijskog programa u školskoj knjižnici od prvog do osmog razreda. Tako je 30. rujna 2020. odražan nastavni sat u školskoj knjižnici za 1. b razred o tome što je knjižnica, što čini knjižnični fond, pravila rada školske knjižnice, o upisu i posudbi te druge opće informacije. Učenici su sudjelovali u rješavanju kviza o školskoj knjižnici i za kraj poslušali svevremensku priču Ježeva kućica.


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2020. s porukom 'S knjigom nisi izoliran!'
Marija Purgar / datum: 28. 4. 2020. 15:13

 U četvrtak, 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige, koji se u Hrvatskoj slavi zajedničkom manifestacijom Noć knjige s ovogodišnjom porukom S knjigom nisi izoliran!

Tijekom travnja 2020. godine učenici 4. a i 4. b razreda sudjelovali su u obilježavanju te su su na prijedlog knjižničarke odabrali i napisali naslov svojeg romana s obzirom na datum/mjesec rođenja te oslikali naslovnicu prema dobivenom naslovu. Knjižničarka je od učeničkih radova napravila kratak film i digitalnu izložbu koji možete pogledati ovdje.sta

cijom Noć knjige s porukom s knjigom nisi izoliran!o zajedničkom manifestacijom Noć knjige s porukom s knjMarija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Posadi priču! za Noć knjige 2020.
Marija Purgar / datum: 23. 4. 2020. 11:52

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavio je natječaj Posadi priču! 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige. 

Ponuđene su posudice pune neispričanih priča! Dok milijuni ispričanih priča na svijetu traže svoje čitatelje, darovane su priče koje traže svojega pisca.Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest… Deset. Deset zrna, sjeme priča kojima se želi pošumiti Zemlja. Odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, suosjećanje, humanost, pravednost, ustrajnost, ljubav, preobrazba. Treba se odaberiti sjeme koje je potrebno posaditi u pravu okolinu, odnosno tamo gdje takvih priča manjka, prikladno zalijevati i o njemu brinuti da bi ono izraslo u pravu, otpornu i korisnu priču.

I naši učenici rado su odabrali i posadili sjemenke i priče su im rasle.

 


[OPŠIRNIJE]Priča Kako je nastalo slovo O
Marija Purgar / datum: 20. 4. 2020. 15:14

U nastavi na daljinu naši učenici bili su vrijedni i kreativni. Tako su prvašići učeći slova, stvarali priče o tome kako su nastala. Učenica 2. b Antonija Vila napisala je i ilustrirala priču Kako je nastalo slovo O koju možete pogledati u ovom kratkom videu.


[OPŠIRNIJE]Virtualna knjižnica OŠ "Grigor Vitez"
Marija Purgar / datum: 2. 4. 2020. 11:09

Virtualna knjižnica OŠ "Grigor Vitez", Osijek nastala je u ožujku 2020. s ciljem pružanja podrške u učenju i poučavanju učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima nudeći korisne, zanimljive i najnovije sadržaje za vrijeme nastave na daljinu zbog virusa COVID-19.

Virtualna knjižnica sadrži brojne poveznice na obrazovne izvore i sadržaje te nastavne materijale kao podrška virtualnim učionicama, kao i zabavne sadržaje u svrhu kvalitetno provedenog slobodnog vremena.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

stručna suradnica knjižničarka

 


[OPŠIRNIJE]Lektira na internetu
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 13:13

Dragi učenici,

svojim korisničkim Carnet podatcima možete se logirati na ovu stranicu i uživati u čitanju odabranih lektinih naslova: https://lektire.skole.hr/lektire-osnovna-skola.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Ovoren pristup dječjim audio knjigama na engleskom jeziku
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:59

Dragi učenici i roditelji,

Audible (tvrtka koja proizvodi i prodaje knjige, publikacije i ostale edukativne i zabavne sadržaje u audio obliku)  otključala je dječje knjige i knjige za mlade na engleskom ( i na nekoliko drugih jezika).

Audio knjige za razne uzraste možete poslušati na sljedećoj poveznici: https://stories.audible.com/start-listen.  Poslušala sam neke i the narrators are good!


[OPŠIRNIJE]Časopisi Smib i Modra lasta dostupni svim učenicima
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:50

Dragi učenici,

kao podrška učenju na daljinu, Školska knjiga daruje vam besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste. Otkrijte što je smislila Durica i kakve savjete nudi Lastan. Na besplatnoj aplikaciji Smib igre čekaju vas i četiri maštovite igre koje možete preuzeti iz Trgovine Play ili App storea.

Smib

Modra lasta


[OPŠIRNIJE]Pouzdane i najnovije informacije o koronavirusu
Marija Purgar / datum: 20. 3. 2020. 12:39

Dragi učenici i roditelji,

u novonastaloj krizi prouzrokovanoj širenjem koronavirusa važno je informirati se na pouzdanim i vjerodostojnim portalima na kojima možete pratiti najnovije vijesti:

 


[OPŠIRNIJE]Naši učenici pogledali novu predstavu Ljepotica i zvijer
Marija Purgar / datum: 11. 3. 2020. 10:23

U utorak, 10 ožujka učenici 1. i 3. razreda sa svojim učiteljicama, asistenticom i knjižničarkom pogledali su novu predstavu Ljepotica i zvijer u  Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Ljepotica i zvijet je romantična i tajanstvena bajka u kojoj snaga ljubavi i požrtvovnosti pobjeđuje strah i predrasude. I učenici i učiteljice prepoznale su svevremenost i suvremenost ove bajkovite priče i izrazili zadovoljstvo pogledanom predstvom i porukom:

"Stvarna ljepota ne nalazi se u vanjskom izgledu nego je skrivena u ljudskom srcu!"

Gledanje predstave poslužilo je kao uvod i motivacija za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja koji ćemo obilježiti u školi u četvrtak, 19.3.

Jer u svijet priča treba postepeno ulaziti i u njima BITI!

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.

 

 


[OPŠIRNIJE]Titraji svjetla u mozgu čitatelja
Marija Purgar / datum: 28. 2. 2020. 18:38

Na Županijskom stručnom vijeću školskih knjižničara Osječko-baranjske županije u petak, 28. veljače 2020. knjižničarka je održala predavanje Titraji svjetla u mozgu onoga koji čita.

U predavanju je bila riječ o pozitivnim učincima čitanja na razvoj sinapsi u mozgu i kako čitanje može promiieniti biološku strukturu mozga.

Prikazana su najnovija istraživanja (npr. funkcijska magnetska rezonancija – fMRI) o utjecaju čitanja na mozak, opisana razlika između dubinskog čitanja i čitanja sa zaslona te predstavljeni rezultati projekta kontinuiranog čitanja s učenicima Produženog boravka  i snimljeni film.


[OPŠIRNIJE]S Grgom Čvarkom i Antuntunom u posjetu vrtiću
Marija Purgar / datum: 24. 2. 2020. 09:01

U oviru projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole i ovaj četvrtak, 20. veljače posjetili smo vrtić Krijesnicu. Učenici 2.a razreda s učiteljicom Milkom i voditeljicom/koordinatoricom projekta knjižničarkom Marijom razveselili su svojim dolaskom i pripremljenim programom predškolsku skupinu u vrtiću.

Ovaj put u posjet smo im doveli Grgu Čvarka, nestašnog dječaka, koji je "čas dobar, a čas zao". Je li to lik nastao u mašti hrvatskog pjesnika Ratka Zvrka ili je i stvarno postojao, pitanje je koje se često postavlja. No, i mi i vrtićarci bili smo svjesni da je takva većina dječaka i da sigurno imaju nekog sličnog u razredu ili skupini ili se barem netko osjeća takvim.

Nakon što su učenici recitirali pjesme Grga Čvarak i Antuntun, Grga Čvarak, kojeg je izvrsno uprizorio naš učenik Sergej, učio je mališane kako gađati praćkom i odgovarao na razna pitanja kao što su zašto se njegovo mjesto zove Zelengaj, odakle mu slama koja viri iz džepova i tko je Mila mala.

Susret smo završili plesom uz pjesmu Grga Čvarak, koju je u rap stilu uglazbio Boris Krivec. Radujemo se sljedećem susretu u ožujku kada vrtićarci dolaze k nama na obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja. O dojmovima učenika možete pročitati u nastavku pod opširnije.

Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]E-spomenica škole za šk. godinu 2018/19.
Marija Purgar / datum: 19. 2. 2020. 10:12

Nakon što je knjižničarka tijekom I. obrazovnog razdoblja šk. god. 2019./20. izradila e-spomenicu naše škole o aktivnostima i događanjima održanim i značajnim za proteklu školsku godinu objavljujemo je u priloženom dokumentu na našim mrežim stranicama.


[OPŠIRNIJE]Kad bi drveće hodalo, šume bi se razilazile na sve strane
Marija Purgar / datum: 23. 1. 2020. 12:33

U četvrtak, 23. siječnja 2020. učenice 2.b razreda i naša knjižničarka posjetili su djecu predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Krijesnica. Ovo je nastavak redovnih posjeta između učenika naše škole i vrtićaraca koji se provode u okviru zajedničkog projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole koji je osmislila knjižničarka s ciljem poticanja ljubavi prema čitanju, učenju i prevladavanju straha od škole.

Nakon što su naše učenice čitale pjesmu i zagonetke Grigora Viteza iz zbirke 'Kad bi drveće hodalo', uživali smo u priči o pospanom, ali dobroćudnom mačku zvanom Pahuljica Mrazić. Radujemo se sljedećem druženju u veljači uz priče i pjesme.

                                                                                 Marija Purgar

 


[OPŠIRNIJE]Knjižnično-informacijski program u školskoj knjižnici
Marija Purgar / datum: 13. 1. 2020. 13:27

S početkom II. nastavnog razdoblja počelo je i  provođenje programa knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja u školskoj knjižnici.

Tako su primjerice, učenici, drugih razreda bili upoznati s dječjim časopisima, učenici četvrtih razreda s priručnom ili referentnom zbirkom (rječnicima i pravipisom), a prvašići s pravilima ponašanja, posudbe te knjižne i neknjižne građe koja se nalazi u školskoj knjižnici.

                                                                              Marija Purgar

 


[OPŠIRNIJE]Od vrtića do škole, čitanje svi vole!
Marija Purgar / datum: 13. 11. 2019. 13:02

U utorak, 12. studenog 2019. započeli smo projekt poticanja čitanja Od vrtića do škole, čitanje svi vole s djecom predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Krijesnica, koji provode naši učenici i učiteljice 2. a i 2.b razreda u suradnji sa školskom knjižničarkom. U prvom susretu sudjelovale su učenice 2. b razreda, učiteljica Milka Jurčević i knjižničarka Marija Purgar.

Nakon početnog upoznavanja, djeci smo pričali o Grigoru Vitezu, čije ime s ponosom nosi naša škola, koji je stvarao pjesme, priče i zagonetke s ciljem da djeci "pričini radost, da lakše osjete ono što je lijepo u životu, da se smiju onome što je smiješno i da poslije čitanja osjete kako im je život bogatiji za jedan kucaj ljudskog srca, za jedan topao ljudski osmjeh, za jedan vedriji korak kroz život."


[OPŠIRNIJE]Otvorenje izložbe okupilo puno roditelja i učenika
Marija Purgar / datum: 13. 11. 2019. 12:08

Dan hrvatskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige obilježili smo u ponedjeljak, 11. studenog 2019. otvorenjem izložbe čitateljskih bilježnica naših učenika i književnom tribinom za javnost o važnosti čitanja u Ogranku Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku.

U prepunoj knjižnici okupili su se naši učenici 1. 3. i 4. razreda, njihovi roditelji i učiteljice koji su zajedno sa školskom knjižničarkom provodili projekt poticanja čitanja Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas. Video možete pogledati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Poziv na izložbu čitateljskih bilježnica učenika i književnu tribinu o važnosti čitanja
Marija Purgar / datum: 7. 11. 2019. 13:56

Poštovani roditelji i učenici,

povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2019. u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine s početkom u 18.00 sati organizirali smo otvorenje izložbe čitateljskih bilježnica naših učenika i malu književnu tribinu o važnosti čitanja, na koju Vas srdačno pozivamo.

Otvorenje izložbe i tribina održat će se u prostoru Ogranka Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Radovi učenika nastali su tijekom projekta poticanja čitanja Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas s učenicima 1. i 3. razreda pod vodstvom knjižničarke Marije Purgar i učiteljice Ivone Tumir.

Doc. dr. sc. Ivana Martinović, kao posebna gošća, govorit će o važnosti i prednosti čitanja naglas djeci od ranog doba i karakteristikama kvalitetnih slikovnica (jezična, literarna, pedagoška i estetska vrijednost) za djecu i mlade. Knjižničarka Marija Bratonja predstavit će blog Mali čitači, dok će nekoliko učenika 4. razreda pročitati svoj osvrt na provedeni projekt.


[OPŠIRNIJE]Početak projekta Bajke pod baldahinom
Marija Purgar / datum: 16. 10. 2019. 18:24

U suradnji s Društvom Naša djeca Osijek danas smo otvorili Mjesec hrvatske knjige 2019. U ritmu čitanja i započeli naš projekt Bajke pod baldahinom koji je osmislila i koordinira naša knjižničarka Purgar.

Prostor knjižnice bajkovito je uredila knjižničarka s likovima iz raznih bajki uz baldahin iz Plesnog studija Shine. Predsjednica Društva, gđa Jasna Komendanović, pročitala je indijansku narodnu priču Plamena ptica iz divne zbirke priča "Bajkaonicom po svijetu".

Učenici1.b. razreda usvojili su novu riječ i osvjestili njezino značenje. NESEBIČNOST!  Uživali smo i veliki i mali. Zahvalni na ovom iskustvu veselimo se novoj bajci pod baldahinom!

Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju