preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Grigor Vitez" Osijek

Login
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 2. 2019.

Ukupno: 179614
Ovaj mjesec: 2810
Danas: 21
vijesti
Čitanje - projekt koji povezuje vrtić i školu
Marija Purgar / datum: 21. 3. 2024. 10:28

Nikada nije prerano početi čitati djetetu, s djetetom ili za dijete. Izloženost pisanom tekstu i ilustracijama (slikovnicama) vodi osvješćivanju djece predškolske dobi da pisani tekst ima značenje, da ilustracija zorno prikazuju radnju i likove, da se čita s lijeve na desnu stranu, odozgo prema dolje i slično. Stoga projekt poticanja čitanja Od vrtića do škole, čitanje svi vole provodimo već niz godina u suradnji s djecom predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Krijesnica u Osijeku.

Cilj je projekta poticanje razvoja jezičnih vještina, proširenje vokabulara i razumijevanje jezika. Također, čitanje s njima stvara emocionalnu povezanost, potiče maštu i kreativnost te gradi temelje za kasnije uspješno učenje.

Projekt provode učenici 2.a i 2. b razreda, njihove učiteljice i knjižničarka koja je ujedno i koordinatorica projekta. Ovaj put učiteljica Marijeta i Božica pripremile su program vezan uz obilježavanje Dana očeva 19. ožujka te su se čitali, recitirali, pjevali stihovi o tatama. U drugom dijelu uslijedila je radionica pisanja i uređivanja "slatke" čestitke očevima pri čemu su naši školarci bili mentori svojem vrtićkom paru.

Pod Opširnije pogledajte fotografije našeg druženja.

dr. sc. Marija Purgar, prof. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan čitanja naglas
Marija Purgar / datum: 13. 2. 2024. 13:49

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se prve srijede u veljači s ciljem razvijanja vještinja čitanja i ljubavi prema pisanoj riječi i knjigama. Za učenike 2. b razreda knjižničarka je organizirala natjecanje u čitanju naglas prema određenim kriterijima poput jasnoće, razgovijetnosti, izražajnosti u čitanju i govorne interpretacije.

Učenici su po izboru čitali tekstove primjerene svojem uzrastu iz čitanke hrvatskog jezika i lektirne naslove. Svi koji su sudjelovali dobili su diplome, a učenik koji je skupio najviše bodova, Marin Oršolić, nagrađen je slatkim iznenađenjem što je bila prilika da se prisjetimo riječi poznatog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića: Knjiga nije hrana, ali je poslastica. 

Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Potraga za boljim internetom 2024.
Marija Purgar / datum: 9. 2. 2024. 09:13

U obilježavanju Dana sigurnijeg interneta sudjelovali su i učenici viših razreda. U srijedu, 7. veljače 2024. knjižničarka je s učenicima 7. b razreda provela online Potragu za boljim internetom. Potraga je organizirana u obliku kviza sa zanimljivim i interaktivnim zadatcima koje je pripremila uduga Suradnici u učenju. Učenici su se natjecali u nekoliko skupina rješavajući pitanja na mobitelima, a skupina koja je najbrže i najtočnije odgovorila na pitanja bila je nagrađena. 

Učenici su trebali osmisliti slogan za DSI, odgovoriti na pitanja o izradi plana korištenja medija, sigurnosti školskih računala, backupu, dijeljenju informacija, online nasilju, online društvenim igrama i savjetima za igranje video igara, digitalnim tragovima i sigurnim lozinkama, kalkulatoru privatnosti, dezinformacijama i sl. Pitanja su često vodila na brojne digitalne izvore informacija, dokumente i brošure osmišljene kako bi se djecu i mlade poučilo vještinama potrebnim za sigurno i pametno pretraživanje interneta.

Marija Purgar, prof. hrv. jez. i dipl. knjiž.


[OPŠIRNIJE]Odgledana čarobna predstava Tajni vrt
Marija Purgar / datum: 22. 11. 2023. 10:53

U utorak, 21. studenog 2023. učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama i knjižničarkom pogledali su predivnu predstavu Tajni vrt u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku.

Ova dirljiva predstava nastala po istoimenom romanu autorice Frances Hodgson Burnett, kojeg nazivaju kultni roman o odrastanju u prirodi, priča je o desetogodišnjoj djevojčici Mary koja iza bršljanom obraslih vrata otkriva tajni vrt koji mijenja život njoj i njezinom bolesnom rođaku Colinu.

Uz dirljivu glazbu, zanimljivu i kreativnu scenografiju, kazalište sjena bio je izvrstan odabir da se prenese snažna i duboka poruka. Samo osjećajući se dijelom prirode možemo izliječiti svoje slabosti i pronaći sebe.

Osvrte našh učenike pročitajte pod Opširnije.

knjižničarka Marija Purgar

 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2023. posvećen prevoditeljima
Marija Purgar / datum: 27. 10. 2023. 13:16

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige pod nazivom Književnost bez granica posvećen je prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju. 

Ovogodišnji slogan glasi Nek' ti riječ ne bude strana(c)…pa smo tijekom listopada u školskoj knjižnici za učenike drugog razreda održali niz radionica na temu riječi, jezika i rječnika koji sadrže riječi, izraze i pojmove nekog jezika. 

Upoznavanje s rječnicima i drugom referentnom zbirkom dio je programa knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja koji se provodi u knjižnici.

knjižničarka Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]Projekt poticanja ranog čitanja
Marija Purgar / datum: 27. 10. 2023. 12:42

Projekt poticanja čitanja Od vrtića do škole, čitanje svi vole provodi se već niz godina u suradnji s djecom predškolskog uzrasta u Dječjem vrtiću Krijesnica u Osijeku. Koordinatorica projekta u našoj školi je knjižničarka Purgar u suradnji s učiteljicama razredne nastave Jurčević i Međugorac.

Kako bi se ostvarili ciljevi i ishodi projekta kao što su ovladavati temeljnim jezičnim djelatnostima govorenja i čitanja, razvijati aktivan rječnik i stjecati naviku i potrebu za čitanjem te otkrivati različite načine čitanja, recitiranja, dramatizacije i interpretacije tekstova primjerenih predškolskom i školskom uzrastu, organiziraju se redovni susreti predškolaca i školaraca.

Prvi susret u šk. god. 2023./24. bio je u četvrtak, 26. listopada 2023. u kojem su učenici 2.b razreda posjetili vrtić te pjesmom, plesom, čitanjem i prepričavanjem nastojali potaknuti predškolce da zavole priče i pjesme, odnosno knjige u kojima se one nalaze. "Veliki" su čitali "malima" bajku Ružno pače za koju su napravili poklon plakat s porukom Volimo i prihvaćamo jedni druge.

Ujedno smo obilježili i Mjesec hrvatske knjige posvećen prevoditeljima sa sloganom Nek' ti riječ ne bude strana(c)… naglasivši koliko su važni prevoditelji bez kojih bi nam strana književnost bila nedostupna.

knjižničarka Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]Virtualna izložba fotografija osječke secesije
Marija Purgar / datum: 16. 6. 2023. 11:29

Pozivamo vas da pogledate virtualnu izložbu fotografija koje su Povjesničari i Knjižničari fotografirali tijekom rada na projektu Građevine u Osijeku s posebnim naglaskom na secesijski niz u Europskoj aveniji, zgradu kina Uranija i Poštansku palaču.

Voditeljice projekta: Anita Hršak i Marija Purgar

Powered by emaze


[OPŠIRNIJE]Nastavak projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole
Marija Purgar / datum: 27. 4. 2023. 12:53

U četvrtak, 27.4.2023. u okviru projekta Od vrtića do škole, čitanje svi vole skupina djece koju vodi odgajateljica Anita iz Dječjeg vrtića Krijesica došla je u posjet našim prvašićima koji su ih radosno dočekali i za njih pripremili zanimljiv program. Na početku susreta i druženja, učenici 1.b razreda svojim nastupom pred vrtićarcima pokazali su kako se pripremamo za rođendan, odnosno Dan škole koji ćemo obilježiti u svibnju. Izveli su tekstove pune lijepih želja i čestitki, koje je kao i uvijek do sada napisala naša talentirana učiteljica Milka. Nakon toga, učenici 1.a razreda recitirali su i čitali pjesme Grigora Viteza o proljetnim cvjetovima poput tulipana, ljubičica, visibaba, potočnica, zvončića maslačka i malih neznanih cvjetova, koje je s njima uvježbala učiteljica Božica. Uslijedila je likovna radionica u kojoj su prvašići i vrtićarci crtali i bojali proljetnice. Svoje uratke su potpisali i na kraju jedni drugima poklonili kao uspomenu na susret i sudjelovanje u projektu.

Kao i drugim svojim pjesmama, tako i pjesmama o proljetnicama Vitez unosi vedrinu, radost, zaigranost i humor u ovaj svijet i upravo je takvo bilo i naše druženje.

Fotografije može pogledati pod opširnije.

školska knjižničarka Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan dječje knjige
Marija Purgar / datum: 3. 4. 2023. 13:38

Svake godine oko rođendana Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, obilježava se Međunarodni dan dječje knjige s ciljem poticanja čitanja i skretanja pažnje javnosti na dječje knjige.

Tim povodom u školskoj knjižnici 3. travnja 2023. postavljena je izložba Andersenovih djela te održano predavanje i radionica o životu i djelo tog omiljenog dječjeg i njegovih priča i bajki koje rado čitaju i stari i mladi. Iako danas nema djeteta ili odrasle osoba koja nije čula  za Ružno pače, Malu sirenu, Djevojčicu sa žigicama i li Carevo novo ruho saznali smo da Andersen nije odmah postao popularan, da nije volio školu, nije imao djece, želio biti glumac te da je imao disleksiju pa su njegovi rukopisi bili puni grešaka koje su kasnije ispravili nakladnici.

knjižničarka Marija Purgar


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju